2008. április 2., szerda

Pilményi (пельмени: másnak pelmenyi, piliményi)



























Nagy rajongója vagyok az orosz ételeknek. Lenyűgöz az egyszerűségük, minden ételüket áthatja a puritánság. Egyszerű alapanyagok, egyszerű fűszerezés, hagyják érvényesülni a hozzávalókat.
Családban nagy kedvenc a pilményi, mely nagyon tápláló és finom étel főleg ha korábban már elő lett készítve. Ilyenkor a mélyhűtőből csak ki kell rántani egy zacskóval! 
Ha kipróbálod, feltétlenül javaslom, hogy egyszerre mindig nagy adagot készíts, mert igencsak pepecselős az elkészítése.

Hozzávalók:

Töltelék:
1/2 kg darált marhahús
3 fej vöröshagyma
olaj, só bors

Tészta:
3-4 tojás
60-80 dkg liszt 
víz

A darált húst sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá olajat és a 3 apróra vágott vöröshagymát. A tészta összetevőit összedolgozzuk és vékonyra kinyújtjuk. A tésztát egy pohárral vagy derelye-szaggatóval kiszaggatjuk. 
A húst diónyi adagokban szabályosan lerakjuk a tészta szélére és kis csomagokat gyártunk, ügyelve arra, hogy a széleit lenyomkodjuk. Sós, lobogó vízben addig főzzük, míg a felszínre nem bukkannak.

Mi sok vajjal, sok borssal és sok ecettel (!) esszük, de lehet rá sajtot reszelni, tejfölt önteni... mindenhogy finom.

6 megjegyzés:

erás írta...

szia Hevruska!

a vajasecetes cuccot hogy eszed a pilményidhez? rálocsolgatodmártogatod? az ecet nem finom... :(
báááár, lehet, hogy nálatok még az is az! :)
és még egy kérdés: mostakkor a túró rudi eredetileg orosz vagy nem?
köszipusziera

Unknown írta...

aki először csak megkóstolná a pilmenyit és nem meri bevállalni a tésztagyúrás "nehézségeit" az megveheti az István utca és a Hernád utca sarkán lévő orosz boltban. Természetesen nem olyan finom mint az otthon elkészített, de ehető - viszont az üzletben a "domasnyij" nevűre hallgató, ecccerű zacskóba csomagoltat kérje...

hevruska írta...

Szia Era!!!!
Vajat ráolvasztod a lecsepegtetett pilményire, majd tálaláskor mindenki magának ízesíti borssal és ecettel! Bevallom én nagy ecetrajongó vagyok, úgyhogy én bőven loccsantok rá!!!! ISTENI :-)
A túrórudijuk 100% finomabb, mint a nálunk ismertek (eredetét nem tudom)! Sokkal krémesebb benne a túró, kicsit talán édesebb is! Én a naturalníj-t szeretem, de van mindenféle töltelékkel: csokoládéval, karamellel, dzsemmel, miegymással!
Eddig bárkivel kóstoltattam a сырок-ot (see-ROHK) az az őrültje lett...
puszinekedera! hevruska

napsugaram írta...

Tanusíthatom! Kostoltatták velem.. és az őrültje lettem! Isteni!!
Egyébként, egyik élelmiszer láncolat egy időben forgalmazott mirelit pilmenyit húsos és túrós változatban. Persze nyomába sem ért az "eredetinek", de azért egyszer meg lehetett enni.
A meglepetés akkor ért, amikor a túróst megkostoltam! Éééédes!! Erre nem voltam felkészülve, de a második falatnál már megszoktam a bizar változatot." Nem is rossz...!"

Névtelen írta...

Kedves Hevruska! AZ Arany Kaviár-on kívül van Pesten orosz étterem? Mert a fentebbit nem tudom megfizetni, de az orosz kajákat imádom:) Előre is köszönettel: Marlenka/pozsonyi kifli

Unknown írta...

az orosz kajákat nem csak étteremben lehet kapni, azért vannak az orosz boltok. Ott is lehet kapni fagyasztott pelményit. Én mondjuk a boltok között a cmak.hu online boltot kedvelem jobban.