2008. április 10., csütörtök

Medvehagyma pesto



Ha szereted a hagymát és fokhagymát nem fogsz csalódni benne: íze erőteljes, felhasználhatod ízesítésre, de önállóan is használható levesként, salátaként. Megmutatom, hogy isteni pesto-t is csinálhatsz belőle!!!
A medvehagyma (angolul: wild garlic) igazi gyógynövény, hatása a fokhagymánál tizenkétszer erősebb! Tele van vitaminnal: A, B1, B2, C, niacin, magnézium, vas, cink, kalcium. Elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, gyulladásgátló és gombaellenes hatása is ismert. Ezen kívül remek méregtelenítő, csökkenti a koleszterin szintet, támogatja az emésztést és nem utolsó sorban javítja az emlékezetet :-)
Nos a pesto hozzávalói:
- jó nagy csomag medvehagyma
- só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- egy csomag fenyőmag (5 dkg)
- reszelt parmezán (2-3 dkg)
- extraszűz olivaolaj (100-150 ml)
A fenyőmagot picit megpörkölöm. Egy mély edénybe beledobálom a kicsire tépkedett medvehagymát, a fokhagymát, a fenyőmagot és a parmezánt. Botturmixxal elkezdem pépesíteni és ezzel párhuzamosan csorgatom rá az olivaolajat. Menet közben módosíthatóak az arányok, a titka a folyamatos kóstolás...
Amikor krémesre összedolgoztam ízlés szerint sózom. Tésztát főzhetsz hozzá, de pirítósra is isteni!

Nincsenek megjegyzések: